22 november 2014

't Grom : doemuseum rond groenten en tuinbouwerfgoed


In het Groentemuseum, gelegen op een 18de-eeuws boerderijterrein, ontdek je niet alleen allerlei tuinbouwmateriaal, je daalt er ook letterlijk af in de aarde, ontdekt hoe groenten groeien en ontmoet er de belagers van de planten. Je kunt er sprookjes beluisteren, spreuken ontcijferen en alles te weten komen over de herkomst van groenten.
In het tweede deel leer je over gezonde voeding en onze eetcultuur. In de bewaartunnel ervaar je hoe het voelt om verpakt, bevroren, ingeblikt of gepekeld te worden en kun je achterhalen welke zintuigen je smaak bepalen.
In de prachtige tuinen kun je de typische serres uit de streek ontdekken, allerlei groenten, de 'beddencultuur', enkele historische moestuinen, een meteostation, een insectenhotel en een bijenhal.
Oorlogstuin in 't Grom : 01/06/14 tot 31/05/18
Vergeten groenten zijn 'in'. Wist je dat deze groenten in 1914 alledaags waren en allesbehalve 'vergeten'? Voor de gewone mensen waren ze onmisbaar.
Tijdens de eerste wereldoorlog was er al snel voedseltekort. Zich kunnen voeden was een dagelijkse overlevingsstrijd voor iedereen.
Mensen vonden allerlei creatieve en goedkope oplossingen, zoals koffie trekken van geroosterde worteltjes of eikels. Aardappelen moesten de hongerige magen vullen. Zelfs onaantrekkelijke knollen verschenen uit noodzaak terug op het bord: aardperen, pastinaken, bieten, koolrapen, enz. Een moestuin aanleggen of groenten kweken op ieder mogelijk vrijgekomen stukje grond, werd ineens een zaak van levensbelang.
Speciaal om deze verhalen te illustreren heeft 't Grom een oorlogstuin aangelegd. Benieuwd? Volg dan het parcours in onze tuinen en het museum.