17 december 2009

Koolstof: publieke vijand nummer één


Public Enemy no. 1: Carbon
Gaat in première op de Belgische televisie op 17/12/09 op La Une om 22:45

Carbon behandelt niet alleen de boosdoeners van de klimaatveranderingen, maar reikt ook oplossingen aan. Volgens de film moeten zowel wetenschappelijke innovatie als een verschuiving in individueel gedrag bijdragen tot de oplossing.
Regisseur Koutsikas noemt de film ‘een discussie-instrument’. Deze Griekse milieuactivist maakt geen documentaires voor het gratuite vermaak van ’s werelds bevolking. Volgens de cineast moet Carbon ‘het bewustzijn verhogen en discussies in gang zetten.’
De film brengt wetenschappers van over heel de wereld samen om hun visie op de klimaatveranderingen en de rol van koolstof(dioxide) te analyseren. Daarom is de documentaire niet voor iedereen even toegankelijk. Koutsikas is zich daarvan bewust en wijst op de gevaren van die complexiteit: ‘Hoe meer mensen erin voorkomen, hoe kleiner de kans dat hij vertoond zal worden. In elke documentaire moeten keuzes gemaakt worden.'
Carbon is het resultaat van een coproductie tussen de European Broadcast Union (EBU), nationale omroepen, waaronder de Belgische RTBF, en het onderzoeksprogramma van de Europese Commissie.
Carbon werd gefilmd in de aanloop naar de klimaattop in Kopenhagen (COP 15) om de discussie over de klimaatveranderingen te bevorderen. Maar ondertussen hebben Koutsikas en Poulle al nieuwe projecten op stapel staan. Een daarvan is een vervolgfilm getiteld Carbon 2.0 over de resultaten, of non-resultaten, van COP 15.
http://www.mo.be/index.php?id=63&tx_uwnews_pi2[art_id]=26992&cHash=2b1725368a