31 mei 2015

De Solar Impulse promoot schone energie

Doelstelling : een reis rond de wereld
http://www.solarimpulse.com/
Bertrand Piccard, zoon van de oceanograaf Jacques Piccard en kleinzoon van Auguste Piccard, is de bezieler van het project.

Maart 2015 : De Solar Impulse 2, een vliegtuig dat alleen op zonne-energie vliegt, is opgestegen in Abu Dhabi (Verenigde Arabische Emiraten) voor een vlucht rond de wereld zonder een druppel brandstof. Als het lukt, zou het een primeur betekenen.
De reis van zo'n 35.000 kilometer verloopt in 12 etappes en zal 5 maanden duren. Het toestel stopt dus vaak voor onderhoud. Er wordt daarvan ook gebruik gemaakt om een campagne voor schone energie te verspreiden. De missie is dus dubbel, al zou de symbolische vlucht pas echt af zijn als het ook de aardbol rond raakt. De oceanen oversteken wordt daarbij het moeilijkste.
De Solar Impulse 2 is het tweede prototype dat vliegt op zonne-energie. De vleugels zijn met 72 meter zo breed als een Airbus A380, maar het toestel is met een gewicht van 2.300 kilogram wel 150 keer lichter. Het beschikt over vier elektrische motoren, die gevoed worden door 17.249 zonnecellen.
31/05/15
Het revolutionaire vliegtuig Solar Impulse 2 is in China opgestegen richting Hawaï, de gevaarlijkste etappe van zijn reis rond de wereld. De Zwitserse piloot André Borschberg zal zes dagen en zes nachten aan één stuk alleen aan de stuurknuppel zitten.

De Solar Impulse 2 vloog nog niet over een oceaan en bleef nooit langer dan 24 uur in de lucht. De oversteek van de Stille Oceaan is dus een technologische uitdaging en een historische prestatie voor de luchtvaart.
André Borschberg (62) moet een afstand van 8.500 kilometer afleggen. Daarbij zal hij te maken krijgen met extreme temperaturen en kan hij niet langer dan twintig minuten achter elkaar slapen. Als hij onderweg zware pech krijgt, zal de Zwitser met een parachute in de oceaan moeten springen.
01/06/15 : landing in Japan wegens slechte weersomstandigheden