8 november 2015

Romeinen waren al echte Ecobouwers

Het archeologisch instituut van de universiteit van Oxford vergeleek een Romeinse villa die 2000 jaar geleden werd gebouwd met een typisch Britse woning. Zowel de verwarming, het watermanagement en de recyclage van oud materiaal verliep groener bij de Romeinen.
Vloerverwarming
In onze woningen hangen radiators vaak onder een raam. Daar verliezen ze een massa warmte via het (vaak enkelglazig) raam of worden afgedekt door gordijnen. De Romeinen gebruikten voor de verwarming van hun huis voor een veel efficiƫntere vloerverwarming, hypocaustum genaamd.
In zo’n systeem verspreidt de warmte van een oven zich onder de vloer en in de muren. De vloer is hiervoor verhoogd en rust op kleine bakstenen pijlers van ongeveer 60 cm hoog. Holle bakstenen in de muur laten de warmte zich ook daar verspreiden. Ook de bovenliggende kamers werden zo bereikt.
Slimmer met water
In de meeste moderne woningen kan je bij manier van spreken uit het toilet drinken. We gebruiken hetzelfde drinkbaar water om eten te koken, ons te wassen of het toilet door te spoelen.
De Romeinen hielden drink- en badwater gescheiden. Bronwater diende om te drinken. Het regenwater dat ze in tonnen opvingen werd gebruikt om zichzelf en de huizen te wassen.
Het water in de badhuizen werd warm gehouden met dezelfde warmte die ook de vloer verwarmde. In de meeste moderne huizen is de centrale verwarming en die van het water compleet gescheiden.
Recycleren
Bij de Romeinen ging niets verloren. Verlaten huizen werden leeggehaald om alles te recycleren. Het metaal werd gebruikt bij de bouw van nieuwe huizen. Oude aarden potten werden verbrijzeld om waterdicht cement te verstevigen.
Een Romeinse villa bezat groene eigenschappen waarvan milieubewuste bouwers vandaag alleen kunnen dromen.