30 september 2011

Amerika leert aardappel achter Belgische frieten kennen

http://www.belgapom.be/nl/

In een land dat een gemeenschappelijke taal ontbeert, kunnen Belgische frieten uitgroeien tot een nationaal symbool. Zo begint de gerenomeerde krant "The Wall Street Journal" een verhaal over Bintje, de aardappelvariƫteit achter het succes van de Belgische frieten. Het 100 jaar oude ras boet echter in aan belang omdat nieuwe variƫteiten minder ziektegevoelig zijn.
"To Bintje or Not to Bintje"
http://www.potatopro.com/Lists/News/DispForm.aspx?ID=5875

De Amerikaanse krant ging op de aardappelvakbeurs Potato Europe op zoek naar de origine van 'French fries' en stelt vast dat hun origine in de VS mismeesterd wordt want "French fries are Belgian". De bevoorrechte relatie tussen het aardappelras Bintje en Belgische frieten staat volgens de krant onder druk.
De Belgische aardappelproductie is bijna verdrievoudigd sinds 1999, terwijl het areaal Bintje sinds 1996 stagneert. "Nu bestaat nog 60%t van het Belgische aardappelareaal uit bintjes, tegenover 90% tien jaar geleden", weet sectorvereniging Belgapom te vertellen. Toch heeft het ras nog steeds zijn fervente aanhangers want "van Bintje maak je de smakelijkste frieten" en "Bintje maakte de Belgische aardappelindustrie groot".