29 mei 2013

Beklim zelf Mount Everest (virtueel)

In 1953 werd de hoogste berg ter wereld bedwongen door Sir Edmund Hillary en sherpa Tenzing Norgay.

Duitse onderzoekers hebben het dak van de wereld knap in beeld gebracht in een virtuele beklimmingsfilmpje. Ze maakten hiervoor gebruik van optische satellietgegevens, die voor beelden zorgen die tot op een halve meter nauwkeurig zijn.
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=6HrnNeN9IOk

Wie het graag wat interactiever heeft, kan de app Mount Everest 3D installeren op smartphone of tablet. Zoals de naam doet vermoeden, kunt u daar zelf een beklimming aanvatten langs een gelijkaardige, zeer gedetailleerde 3D-fotoweergave van het gebergte, met behulp van aanraakgebaren.

Verder bevat de app informatie over de verschillende wandel- en klimtochten, het plaatselijke weerbericht en links naar webcams.Mount Everest 3D is gratis voor iOS (iPhone, iPad) en voor Android.
https://itunes.apple.com/be/app/mount-everest-3d/id616704353?mt=8
 
 
Voor wie graag eens de top van de Mount Everest wil bereiken zonder daarvoor de berg echt te beklimmen, is er een webcam geïnstalleerd die beelden maakt van de top van de hoogste berg op aarde.
Het Duitse bedrijf Mobotix plaatste een camera op de Kala Patthar berg, op een hoogte van 5.643 meter. De camera is de hoogst geïnstalleerde webcam in de wereld en wordt opgeladen met zonne-energie. De webcam maakt beelden van de westelijke zijde van de top van de Mount Everest.
De beelden worden om de vijf minuten vernieuwd. Tussen 18 uur en 6 uur Nepalese tijd is er niets te zien. Bij ons kan je dus tussen 11.45 uur en 23.45 uur naar de Mount Everest kijken.
Het installeren van de camera is een onderdeel van het onderzoeksplan 'Share Everest 2011', om meer informatie over de opwarming van de aarde te verkrijgen.
Share staat voor Stations at High Altitude for Research on the Environment.
http://www.evk2cnr.org/WebCams/PyramidOne/everest-webcam.html