6 mei 2012

Een vlekje gespot


Allen houden we van de zon, de warmte, het gevoel van blijdschap dat ze teweeg brengt. Maar zoals met vele zaken is teveel... teveel. Dermatologen zien dagelijks de keerzijde van de medaille.
De gevolgen van 60 jaar teveel zon (de bruiningsrage begon na WOII) zijn nu duidelijk zichtbaar. De kans om in je leven het gevaarlijke melanoom te ontwikkelen steeg van 1:1500 in 1940 tot 1:75 nu, een toename van 2000%!! Naast natuurlijk het snel verouderen en verrimpelen van de huid.
De campagne "Euromelanoma" is één van de grootste, simultane preventie-acties ter wereld, in 26 landen tegelijk.
We nodigen je uit wat te grasduinen op deze site en als je denkt een risicopersoon te zijn of mogelijks een verdacht plekje hebt, zoek je dermatoloog op. Bij iedereen die dit jaar de eerste helft van mei komt voor een screening bij een van de vele dermatologen die de campagne steunen, wordt naast een grondig huidnazicht ook een enquête ingevuld die dient om een grote pan-Europeese database te voorzien van gegevens. Deze gegevens zijn belangrijk om toekomstige strategieën te bedenken die de uitbreiding van deze kanker in kunnen dijken .
De campagne richt zich in 2012 speciaal op de adolescenten opdat ze niet even roekeloos met zonlicht zouden omspringen als hun ouders en grootouders.