21 mei 2015

Blue-bike : project van NMBS en FIETSenWERK


Sedert 24/05/11 staan  deelfietsen "Blue-bike" ter beschikking in meer dan 40 grote treinstations verspreid over heel België. Hiermee bieden NMBS-Holding en FIETSenWERK de treinreizigers een bijkomend alternatief voor hun voor-en natransport. Dit gezamenlijk project 'fietsdelen' past in de strategie van de NMBS-Holding om de stations steeds verder uit te bouwen als intermodale knooppunten. Na initiatieven zoals fietspunten en autodelen (Cambio) wenst de NMBS-Holding fietsdelen te bevorderen als nieuwe schakel in de ketenmobiliteit.
Mei 2015 : De NMBS stopt met de financiering van 15 van de 43 fietspunten in Vlaanderen. Daarmee valt bijna de helft van het budget weg. Opvallend is dat sommige fietspunten nog maar anderhalf jaar geleden zijn opgestart. Nu is het onzeker of ze nog verder kunnen.
De NMBS betaalt de leden van de vzw Fiets&Werk voor het dagelijks uitbaten van de fietspunten. Reizigers kunnen er een fiets huren of er hun eigen fiets parkeren terwijl die permanent bewaakt wordt. De vzw staat ook in voor de netheid van de fietsstallingen.
De besparing raakt de fietspunten bij kleinere stations, waar minder dan 2.500 reizigers per dag opstappen. «De permanente financiering voor de bewaking en het proper houden van de fietsstallingen stopt. En dat vanaf augustus 2016. In ruil komen er wel nog gerichte acties voor bewaking en onderhoud, maar dus niet meer permanent.