4 januari 2013

Nederlands Energielabel : van A++ tot G


Een energielabel voor een woning geeft aan hoe energiezuinig de woning is. Vanaf 2008 is het in Nederland verplicht om een woning te voorzien van energielabel bij de verkoop of verhuur. De waarde van het energielabel kunt u gebruiken om de prijs te bepalen voor de aan- of verkoop of huur / verhuur van een woning. U kunt op NUenergielabel de tarieven van energielabeladviseurs vergelijken en vrijblijvend een energielabel aanvragen.

Het energielabel voor een woning wordt aangegeven met klassen (A++ tot en met G) en kleuren (donkergroen tot en met rood). U ziet hieronder een voorbeeld van de classificering van het energielabel. De klassen geven aan hoe energiezuinig een woning is in vergelijking met soortgelijke huizen. Energielabel A++ (donkergroen) is zeer zuinig, energielabel G (rood) is zeer onzuinig.
Een gecertificeerde energielabel adviseur kan enkel een energielabel afgeven. Dit wordt gedaan in een de vorm van een rapport conform de BRL9500 certificering met daarin de eigenschappen van de woning, gegevens van de adviseur en standaardadviezen om de woning energiezuiniger te maken. Daarnaast natuurlijk welk energielabel de woning heeft gekregen.
Het energielabel is gebouwgebonden en geeft, op basis van een berekening, informatie over de hoeveelheid energie die bij gestandaardiseerd gebruik van dat gebouw nodig is. Het betreft gebouwgebonden energiegebruik voor verwarming, warmwatervoorziening, verlichting, ventilatie en koeling. Het energielabel is maximaal tien jaar geldig.