25 september 2015

Mobiele fruitpersen toeren door Vlaanderen

Met een mobiele fruitpers kan men grote ladingen fruit tot liters vers sap laten persen. Doordat het sap wordt opgewarmd tot 80°C wordt het gepasteuriseerd en is zo 2 jaar houdbaar.
Her en der in Vlaanderen kan je met fruit al naar een perserij, maar wat als je veraf woont? De methode is vrij eenvoudig. Het fruit gaat in een wasbak en dan wordt het versneden, met pitten, schil en al. Dat mengsel wordt geplet en het sap wordt opgevangen. Dat wordt dan verwarmd tot 80°C waarna het in een vijfliterzak wordt gepompt. Die zak verdwijnt in een doos met een datumstempel en een drukteut. Omdat er tijdens het tappen geen lucht bij het sap komt blijft een doos tot twee maanden na openen nog goed.
Enkele sites
http://www.houtlandsetuinsappen.be/
http://truilingen.be/mobiele-fruitpers/
http://www.mobielefruitpers.com/

Blogarchief > 4000 artikels