31 december 2015

Tsjernobyl is veel langer radioactief dan gedacht

De omgeving van Tsjernobyl en Prypjat is na de ramp (26/04/1986) afgesloten vanwege de hoge radioactiviteit. De verboden zone rondom Tsjernobyl blijft vermoedelijk veel langer radioactief dan tot nu toe werd aangenomen. Dat hebben Amerikaanse onderzoekers van de American Geophysical Union bekend gemaakt. Sinds de ramp met de kerncentrale in Tsjernobyl zijn in het omliggende gebied elk jaar metingen verricht op verschillende dieptes om te bepalen hoe snel de radioactieve straling verdwijnt.
Uit het nog steeds voortdurende onderzoek blijkt dat het waarschijnlijk 180 tot 320 jaar zal duren voordat de in de bodem aanwezige hoeveelheid van het radioactieve element cesium-137 is gehalveerd.
http://klimaatreport.blogspot.com/2010/04/tsjernobyl-kwarteeuw-later-miljoenen.html

http://www.hln.be/hln/nl/2661/Bedreigde-Dieren/article/detail/1140383/2010/08/02/Everzwijnen-in-Duitsland-zijn-radioactief.dhtml

2015 : Meer dan een kwarteeuw na de nucleaire ramp in het Oekraïense Tsjernobyl, blijkt een groot deel van de populatie wilde zwijnen in Duitsland nog steeds licht radioactief te zijn.
Vlees met contaminatieniveaus van meer dan 600 becquerel per kilogram mag volgens de Duitse wetgeving niet geconsumeerd worden.
Uit de nieuwe gegevens blijkt dat in 2013 140 dieren die door de jagers gedood werden, radioactiviteitsniveaus hadden van meer dan 10.000 becquerel per kilogram.
Wilde zwijnen zijn bijzonder gevoelig voor contaminatie omdat ze zich voeden met truffels en paddenstoelen, die radioactiviteit makkelijk absorberen.

2014 : https://www.youtube.com/watch?v=oNV5Sq28Mp4
De kernramp in Tsjernobyl laat nog steeds zijn sporen na, maar hoe ziet de stad er nu uit? Een journalist mocht voor CBS News de stad bezoeken en maakte er een video van. De beelden zijn zowel prachtig als surrealistisch.
2010 : RA-bosbranden?
Het Russische ministerie van Noodsituaties vreest dat de bosbranden die het land momenteel teisteren de zone die besmet werd tijdens de ontploffing van de kerncentrale van Tsjernobyl in 1986 zullen bereiken. Mogelijk kunnen daardoor radioactieve deeltjes in de atmosfeer terechtkomen.
De situatie in de regio van Briansk, vooral het district van Novozybkov dat zwaar vervuild werd tijdens de ramp van Tsjernobyl, wordt nauwgezet opgevolgd. Als er brand zou komen, dan kunnen radionucleïden zich mogelijk in de rook verspreiden, waardoor er opnieuw vervuiling ontstaat.