10 januari 2015

EU-netwerk "Meteoalarm"

Meteoalarm is de officiële site die u op de hoogte houdt van gevaarlijk en extreem weer in Europa. In één oogopslag is te zien waar de officiële weerdiensten van de meeste landen in Europa de komende 24 tot 48 uur een weertype verwachten dat gevaar oplevert. Waar je ook bent en welke taal je spreekt: pictogrammen maken je onmiddellijk duidelijk om welk gevaar het gaat met daarachter een link naar de uitstaande waarschuwingen. Denk maar aan overvloedige regen, overstromingen, lawines, een sneeuwstorm, extreme kou, hoogwater, hevig onweer, hittegolven, bosbranden of mist.
Op de website krijgt elk land de kleur die bij de waarschuwingfase past:
- rood voor zeer gevaarlijk waarbij rekening moet worden gehouden met uitzonderlijke maatregelen
- oranje voor uitzonderlijk dat risico’s oplevert
- geel voor potentieel gevaar, waarbij oplettendheid is gewenst
- groen dan is er wat het weer betreft geen vuiltje aan de lucht.

Via een link vanuit de logo’s van de deelnemende landen kom je op de websites van de nationale meteorologische diensten met meer informatie.

België, Bosnia-Herzigovina, Bulgarije, Cyprus, Duitsland, Denemarken, Estland, Finland, Frankrijk, FYROM, Griekenland, Groot-Brittannië, Hongarije, Ierland, IJsland, Italië, Kroatië, Letland, Luxemburg, Malta, Montenegro, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Servië, Slowakije, Slovenië, Spanje, Tsjechië, Zweden, Zwitserland.

De site is een initiatief van Eumetnet, het netwerk van publieke Europese weerdiensten aangesloten bij de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO).
http://www.eumetnet.eu/
http://www.wmo.int/