26 januari 2015

Weet welk E'tje je eet

E-nummershttp://www.goedgeweten.be/

Heb je al eens geprobeerd de ingrediëntenlijsten te ontcijferen die je op elk product kan terug vinden? Er zijn redenen genoeg waarom je die in het oog wilt houden: misschien ben je wel lactose-intolerantie, heb je een sulfietallergie, ben je vegetariër,... of misschien wil je bepaalde additieven niet op je bord.

E-nummers zijn voedingsadditieven die door de Europese Unie erkend zijn. Ze zorgen ervoor dat ons voedsel beter bewaard blijft (conserveermiddelen) of beter voor de dag komt (smaak- en kleurstoffen). Bij veel consumenten hebben additieven een slechte reputatie, ze worden als onnatuurlijk ervaren. Toch zijn lang niet alle E-nummers kunstmatig (chemisch) aangemaakt. Een groot deel wordt rechtstreeks of onrechtstreeks uit de natuur gewonnen.

App's
http://enumbersapp.com/en/1
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.bunbunapps.enummervrijfree
http://www.makeuseof.com/tag/4-free-apps-demistify-additives/

E-groepen
-Kleurstoffen (E100-E180)
-Conserveermiddelen (E200-E252)
-Voedingszuren (E260-E297 + E322-385)
-Antioxidanten (E300-E321)
-Geleermiddelen, emulgatoren, stabilisatoren,verdikkingsmiddelen (E400-E495)
-Zuurteregelaars, antiklontermiddelen en rijsmiddelen (E500-E585)
-Smaakversterkers (E620-E650)
-Antibioticum (E700-E799)
-Glansmiddelen en anti-schuimmiddelen (E900-E914)
-Meelverbeteraars (E920-E930)
-Verpakkingsgassen (E938-E949)
-Zoetstoffen (E950-E967 + E420-E421)
-Overige hulpstoffen (E1000-E1520)

Blogarchief > 4000 artikels