6 februari 2015

16 juli 1945 : begin van het Antropoceen of het 'Tijdperk van de Mens'

Geologische tijdstabelDe term Anthropoceen werd bedacht door de Nederlandse Nobelprijswinnaar Paul Crutzen.

http://www.anthropocene.info

Op 16 juli 1945 is het Antropoceen of het 'Tijdperk van de Mens' officieel begonnen. Dat zijn wetenschappers eens geraakt in een werkgroep van de International Commission on Stratigraphy.
Op 16 juli 1945 vond de eerste onomstreden aangetoonde kernproef plaats in de Amerikaanse staat New Mexico. Met deze historische nucleaire explosie begon ook een nieuw geologisch tijdperk op Aarde, zo hebben wetenschappers beslist. De daaropvolgende reeks atoomproeven drukte door de vrijgekomen radioactiviteit immers volgens de experts een onuitwisbare stempel op de Aarde.

Eerder hadden wetenschappers geopperd dat het begin van het nieuwe menselijke tijdperk zich zou kunnen situeren bij de uitvinding van de landbouw zo'n 10.000 jaar geleden in Mesopotamië of bij het begin van de Industriële Revolutie in Engeland in de 18e eeuw. Maar de radioactieve isotopen die de atoomproeven in het midden van de 20e eeuw verspreidden over de hele wereld, betekende pas écht dat de menselijke activiteit een onuitwisbare stempel begon te drukken op de Aarde.

De start van het nucleaire tijdperk valt bovendien samen met de wereldwijde economische expansie na de oorlog, wat heeft geleid tot wat wetenschappers de 'Grote Versnelling' van menselijke activiteit noemen. Dit heeft eveneens een onuitwisbare stempel gedrukt op de Aarde, haar geologie en haar biosfeer. De menselijke activiteit is nu de belangrijkste drijfkracht voor de verandering op onze planeet.
http://www.knack.be/nieuws/planet-earth/wetenschappers-bereiken-consensus-tijdperk-van-de-mens-begon-op-16-juli-1945/article-normal-526045.html