26 maart 2015

Gezond uit eigen grond

http://www.gezonduiteigengrond.be

Tuinieren is populairder dan ooit. Mensen willen gezonde voeding uit eigen streek en gaan zelf aan de slag. Ze planten groenten en fruit of leggen een kippenren aan. Tuinieren is duurzaam, goedkoop en gezond. Maar een goede oogst vraagt wel een goede voorbereiding: gezonde tuingrond, een goede locatie, de juiste plantencombinaties,  hygiĆ«ne bij het tuinieren …
Daarom lanceert de Vlaamse overheid de campagne ‘Gezond uit eigen grond’. Het doel: op een heldere manier uitleggen hoe een gezonde moestuin eruitziet, en wat een tuinier nodig heeft voor een goede oogst.
Een gezonde moestuin begint bij gezonde grond: een vruchtbare bodem, zonder vervuiling. Daarom biedt de website een slimme webtool aan die met snelle vragen de belangrijkste factoren in kaart brengt.
- Ligt de moestuin vlak bij een drukke weg?
- Is er industrie in de buurt?
- Stoken de buren soms een vuurtje in de tuin?
Na afloop krijgt de tuinier een duidelijk advies. Een aanrader voor iedereen die houdt van lekkere, verse en gezonde groenten...

Samen sterk : Om moestuiniers bewust te maken van mogelijke vervuiling en hen tips te geven om het te vermijden, lanceert het departement Leefmilieu, Natuur en Energie samen met OVAM, de Gezinsbond, Velt, Tuinhier (voorheen Vlaamse Volkstuinen), Vito, Landelijke Gilden, Vigez, Logo, Vlaco, Natuurpunt en VVSG een website met gids en enkele gadgets.