11 april 2015

La Caverne du Pont-d'Arc (Ardèche)

Opening 25/04/15
http://lacavernedupontdarc.org/

LA CAVERNE DU PONT-D’ARC
Plateau du Razal 07150 Vallon-Pont-d’Arc
(Tussen Vallon-Pont-d'Arc en Saint-Remèze)
http://maps.google.com/?q=44.4050974,4.4291840


De Grotte Chauvet nabij Vallon-Pont-d'Arc in de Ardèche in Frankrijk is op 18/12/1994 bij toeval door een groep speleologen ontdekt. De mannen troffen een gigantisch onderaards gewelf aan bezaaid met tekeningen die prehistorische mensen zo'n 36.000 jaar geleden hebben aangebracht. De tekeningen waren uitzonderlijk goed bewaard omdat een rotslawine de ingang zo'n 20.000 jaar geleden had versperd. Kort na de ontdekking is de grot toegevoegd aan het Unesco werelderfgoed.
In tegenstelling tot gelijkaardige grotten als Altamira in Spanje en Lascaux elders in Frankrijk, is de Grotte Chauvet nooit voor het publiek opengesteld. De tekeningen van Altamira en Lascaux hebben danig geleden onder de passage van miljoenen bezoekers doorheen de jaren en dat wou men in het geval van de Grotte Chauvet voorkomen.
Om nieuwsgierigen toch de kans te geven de kunst van de Grotte Chauvet te bewonderen, is vlakbij de originele grot een gigantische replica gebouwd.
De Caverne du Pont d'Arc heeft zo'n 55 miljoen euro gekost. Vanuit de lucht neemt het gebouw de vorm van een berenklauw aan. Met de hulp van hoogtechnologische methodes hebben specialisten vier jaar lang reproducties gemaakt van grote delen van de originele tekeningen. De uitbaters verwachten tot 350.000 bezoekers per jaar.