13 april 2015

Klimaatopwarming brengt tropische ziektes naar EU

Twee Engelse gezondheidsdeskundigen van Britse regionale overheidsdienst Public Health England berekenden een belangrijke toename van virussen in Groot-Brittannië en de rest van Europa de komende decennia.
Ze onderzochten het voorkomen van onder meer het denguevirus en het West-Nijlvirus, dat wordt overgebracht door geïnfecteerde tijgermuggen (Aedes albopictus). Dengue wordt overgedragen door de denguemug (Aedes aegypti). Eén prik van dit beestje kan leiden tot levensbedreigende hoge koortsaanvallen en bloedingen. Een vaccin voor deze ziekte is er nog steeds niet.
Een rapport over dit probleem verschijnt in het medische tijdschrift The Lancet, kort na de waarschuwing van de VN in december 2014 dat met name dengue een serieuze bedreiging vormt voor grote delen van Europa en de berggebieden in Latijns-Amerika.
Zowel het VN-rapport als deze recente studie zeggen dat de winters in deze streken nu nog te koud zijn om larven en eitjes van de denguemug te laten overleven, maar de stijging van de globale wereldtemperatuur kan ertoe leiden dat dit verandert. De Engelse experten, die dit rapport opstelden, zeggen dat bij een stijging van de temperatuur met 2°C de geografische verspreiding van de denguemug met 30% kan toenemen tegen 2030.
http://www.dewereldmorgen.be/artikel/2015/03/23/klimaatopwarming-brengt-tropische-ziektes-naar-eu
http://www.standaard.be/cnt/dmf20150412_01626915