12 april 2015

Schadelijke stoffen in onze kleding maken ons ziek

Sommige experten geloven dat chemische stoffen in kledij de oorzaak zijn van de stijging in ziektes de laatste 60 jaar, anderen menen dat de stoffen ook in lage dosissen schadelijk zijn, voor de natuur en de mens. Vooral hun link met kanker baart zorgen, net als het onbekende effect van een langdurige opbouw in het lichaam ervan.
Waarom worden deze stoffen gebruikt?
Formaldehyde : fris uitzicht van de kledij, kreuken vermijden en schimmels voorkomen
p-fenyleendiamine :een kleurstof die het meest voorkomt in de kleur zwart
Ftalaten : maken plastic flexibel en weerbaar. Kledij en schoenen uit winkels waar een sterke plastic-geur hangt, bevatten veel van deze ftalaten.
Perfluorverbindingen : worden gebruikt in 'ademende' stoffen. Bouwen gemakkelijk op in het lichaam en worden zo kankerverwekking.
Gebromeerde vlamvertragers : deze stof maakt een kledingstuk minder brandbaar. Het wordt vaak gebruikt in slaapkledij voor kinderen. Probleem: het zou de hersenen aantasten.

Wat kan je doen om deze stoffen te vermijden?
Kledij enkele keren wassen voor het dragen kan reststoffen alvast helpen verwijderen. In biologische en ecologische kledij worden ze niet gebruikt, en ook vintage mode is meestal (al) chemicaliƫnvrij. Bepaalde ketens hebben ook beloofd de schadelijke stoffen volledig te weren tegen 2020.
http://www.schonekleren.be
http://www.cleanclothes.org/

Boek Killer Clothes
ISBN 9781570672637

APP : Fair Fashion
Een jaar lang deed de Schone Kleren Campagne onderzoek naar de werkomstandigheden van textielwerkers van grote kledingmerken. Het doel was transparantie brengen voor de consument. Meer dan 140 kledingmerken werden geanalyseerd en zijn nu op te zoeken in de app Fair Fashion.

https://itunes.apple.com/us/app/fair-fashion/id414746532?mt=8
https://play.google.com/store/apps/details?id=ch.taktil.fashioncheck.app