21 mei 2015

Europese biodiversiteit gaat er sterk op achteruit

In Europa is bijna één vogelsoort op drie bedreigd of bijna bedreigd. Minstens zes op de tien habitats voor dieren en planten bevinden zich in een ongunstige staat. 
Dat zijn enkele van de meest opmerkelijke vaststellingen uit het grootste overzicht van de Europese biodiversiteit dat ooit is gemaakt. De huidige landbouwpraktijken zijn volgens het rapport de "belangrijkste bedreiging" voor de Europese biodiversiteit. "Het enorme verlies aan natuur is hoogst verontrustend", zo klinkt het. "We zijn immers van de natuur afhankelijk voor het voedsel, energie, grondstoffen, lucht en water dat leven mogelijk maakt."

Het Europese Milieuagentschap (EEA) en de Europese Commissie hebben een rapport klaar dat inzage verschaft in de status en trends van de habitats en soorten die vervat zitten in de Europese vogel- en de habitatrichtlijnen. De informatie slaat op de periode van 2007 tot 2012 en is aangeleverd door alle lidstaten. "Het meest complete beeld van de Europese biodiversiteit tot dusver", weet EEA-directeur Hans Bruyninckx.

http://www.biodiversiteit.com/

http://ec.europa.eu/environment/nature/pdf/state_of_nature_en.pdf
http://www.vilt.be/europese-biodiversiteit-is-er-belabberd-aan-toetarget="_blank"