24 mei 2015

Slakken in en rond je tuin

http://www.natuurpunt.be/slakken-de-tuin

Slakken zijn een gruwel voor veel tuinliefhebbers. Naaktslakken vreten immers aan de bladeren van vrijwel alle groenten. Op die manier kunnen ze hele planten stuk maken, want ook schimmels en bacteriƫn krijgen nu vrij spel. Dikwijls, maar niet altijd, laten de slakken ook nog eens slijmsporen achter.
Hoewel ze van geen enkele groente vies zijn, hebben slakken toch een duidelijk voorkeur voor zachte plantdelen en jonge kiemplanten: in zaai- of plantbedden kunnen ze ware ravages aanrichten. Oogstklare gewassen, die niet meer verder groeien, vormen ook een geliefde vreetplaats.

Je kan slakken op verschillende manieren bestrijden:
- ze vangen met lokstoffen of slakkenvallen en ze daarna uit te zetten in de natuur of op een 'diervriendelijke' manier te doden.
- met ecovriendelijke slakkenbestrijders zoals Escar-Go van ECOstyle. Escar-Go is een natuurlijke product in korrelvorm dat tot vraatstop leidt. Na het eten trekt de slak trekt zich terug in zijn schuilplaats, en sterft hij. Er worden geen slijmerige slakkenresten in de tuin terug gevonden en de natuurlijke vijanden van de slak worden gespaard.
- maak bij voorkeur geen gebruik van gifstoffen zoals slakkenkorrels of zout. De gifstoffen kunnen immers ook schadelijk zijn voor vogels en andere dieren. En het gebruik van zout is een bijzonder dieronvriendelijke oplossing omdat de slak langzaam letterlijk wordt weggevreten.

Bedenk ook dat er maar een beperkt aantal soorten zijn die van je planten eten. Veel andere soorten leven van ander voedsel en verrichten heel 'nuttig' werk door dood materiaal op te ruimen en als voedingsstof aan de bodem toe te voegen.
Planten waar slakken niet dol op zijn
http://www.groen.net/Article.aspx?id=19926