31 december 2015

Gigantisch natuurreservaat in Afrika wordt werkelijkheid


De regeringsleiders van Angola, Botswana, Namibië, Zambia en Zimbabwe hebben hun handtekening onder een contract gezet om het grootste aaneengesloten beschermde natuurgebied op aarde te realiseren. Het Kavango Zambezi Transfrontier Conservation Area (KAZA TFCA) zal met een oppervlakte van 444.000 km2 onderdak bieden aan bekende Afrikaanse diersoorten zoals de olifant, neushoorn, buffel en leeuw.

De Zambezi-rivier vormt de letterlijke en figuurlijke levensader van het KAZA-gebied dat uit verschillende nationale parken en natuurgebieden bestaat. Met al haar zijtakken en een lengte van 2.660 kilometer verbindt deze rivier bijna alle landen in zuidelijk Afrika. De Zambezi heeft  haar oorsprong in Zambia, stroomt via Angola, vormt vanaf de Victoria Falls de grens met Zimbabwe en mondt uiteindelijk in Mozambique uit in de Indische Oceaan. Het waterrijke savannegebied is onmisbaar voor zo’n 130 miljoen mensen voor drinkwater, visserij en graasgebied voor vee.
De oprichting van het Kavango-Zambezi Grensoverschrijdend Natuurgebied betekent dat 36 bestaande natuurgebieden en wildreservaten met elkaar worden verbonden. Het gebied omvat onder meer de Caprivi Strip in Namibië, Chobe Nationaal Park, de Okavango Delta in Botswana en de Victoria Falls op de grens van Zimbabwe en Zambia.
Belemmerende hekken worden weggehaald. Het park belooft een belangrijke bestemming te worden voor ecotoerisme met de grootste populatie olifanten (ongeveer 250.000) in heel Afrika.
Het Wereld Natuur Fonds (WNF) is , in samenwerking met de Peace Parks Foundation, nauw betrokken geweest bij de realisatie van dit project en spreekt van een 'baanbrekende stap' op het gebied van natuurbescherming.
http://www.kazapark.com/