16 december 2015

"Te gebruiken tot" of "Tenminste houdbaar tot"


http://www.thtwegermee.nl
http://www.thtwegermee.be

De meeste mensen weten niet dat er twee soorten houdbaarheidsdata zijn
TGT : Te Gebruiken Tot
Uiterste houdbaarheidsdatum
Wordt gebruikt voor zeer bederfelijke producten: vlees, koelverse producten, voorgesneden groenten en dergelijke. Die producten moet u echt opeten ten laatste op de datum die vermeld staat, omdat u er anders ziek van zou kunnen worden. Producten die over hun TGT-datum zijn, kunt u maar beter weggooien. Overigens gaat de datum ervan uit dat het product volgens de regels bewaard is. Is dat niet zo, dan is het eerder bedorven en levert het eerder een gezondheidsrisico op. Dat geldt trouwens ook als de winkel het niet goed bewaard heeft. Ga dus voor uzelf na of u uw winkelier kunt vertrouwen.

THT : Tenminste Houdbaar Tot
Minimale houdbaarheid
Wordt gebruikt voor minder bederfelijke producten. De leverancier garandeert dat het product in ongeopende verpakking optimaal is tot de vermelde datum. Daarna zou de kwaliteit achteruit kunnen gaan. De kans dat u er ziek van wordt, is echter klein. Gebruik in dit geval uw gezond verstand en uw neus, en doe daarna eventueel nog even de tongtest.

Het voedselagentschap FAVV heeft een lijst gepubliceerd waarin de reĆ«le vervaldata van bepaalde producten staan vermeld. De voedselbanken juichen het initiatief toe.
http://www.favv.be/dagelijksleven/houdbaarheidsdata/